Carherine Pil

Catherine Pil, keurmeester

Het was me een groot genoegen om mee te werken aan deze site.

Zelf ben ik gepassioneerd door de Ierse Setter en nam met succes deel aan tentoonstellingen in meerdere landen en doe ook werkproeven met mijn honden. Sinds meerdere jaren ben ik met een of meerdere honden geselecteerd en aanwezig op Crufts (toch wel de bekendste en  meest prestigieuze hondenshow in de UK).

Het grootste succes was een BOB met mijn Ierse Setter ‘Irish’ op de Welsh Kennel Club (UK) in 2013. Een hele eer om dit te behalen in de UK naast de verschillende kampioenschapstitels die hij behaalde alsook de werkkwalificatie die hem zowel Internationaal Schoonheidskampioen (met werkkwalificatie) als Internationaal Tentoonstellingskampioen maakten. Nu kan hij van een welverdiende rust genieten want hij is al een veteraantje van 12 jaar.

Na vele jaren ben ik ondertussen zelf begonnen met fokken onder de kennelnaam ‘of Irish Smiling Eye’.

Door deze passie deed ik dan ook examen en werd in 2010 FCI keurmeester op internationaal niveau voor volgende rassen : Irish Red Setter, Irish Red & White Setter, English Setter, Gordon Setter, English Pointer, Hungarian Short-haired Pointer (Vizsla) en Golden Retriever.

Sinds meerdere jaren ben ik voorzitter van de Ierse Setter Club. Ik ben secretaris en lesgever bij Showclub 1302 waar we  honden en baasjes de kneepjes van het vak aanleren om met de hond op tentoonstelling te komen. Verder ben ik ook gebrevetteerd gehoorzaamheidsinstructeur. Tevens maak ik deel uit van het Eurodogshowcomité en Vlaanderens rashondenfestival.

Catherine Pil hondenkeurmeester/hondenfokker
Catherine Pil hondenkeurmeester/hondenfokker

De honden keurmeester: Bij een exterieurshow beoordeelt een keurmeester het uiterlijk van de hond. Hij kijkt hoe de hond er uit ziet, hoe de hond gebouwd is en of dit aansluit bij de rasstandaard. Ook kijkt hij of de hond zich netjes gedraagt in de showring en of hij geen gebreken of ziekten vertoont die zijn welzijn kunnen beperken.

De keurmeester heeft een heel opleidingstraject achter de rug. Naast Kynologische Kennis 1, Kynologische Kennis 2 en Exterieur en Bewegingsleer, moet hij ook examen doen in het ras dat hij wil keuren. Sommige keurmeesters doen examen in één ras, anderen vinden het leuk om meerdere rassen te keuren en doen dus ook meerdere examens.
De rasspecialist is een keurmeester die examen voor het ras heeft gedaan, maar daarnaast het ras heel goed kent. Bijvoorbeeld omdat hij zelf het ras vele jaren heeft gehad en/of ermee heeft gefokt.
Een groepskeurmeester heeft examen gedaan voor een aantal rassen binnen een rasgroep en moet deze regelmatig keuren gedurende ten minste 4 jaar. 
Een allrounder is een keurmeester die examen gedaan heeft voor een bepaald aantal rassen binnen alle rasgroepen. Ook hij moet regelmatig gekeurd hebben binnen een aaneengesloten periode van minimaal 4 jaar. Eigenlijk is de allrounder dus groepskeurmeester van alle 10 de rasgroepen.