Dierenarts Christine Halsberghe

Dierenarts Dr. Christine Halsberghe is al een hele tijd geleden afgestudeerd aan de faculteit diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Gent. Ze heeft haar praktijk kleine huisdieren in Kortrijk.

Al heel lang heeft ze naast eerste lijns diergeneeskunde,  bijzondere interesse voor het gedrag van en gedragsproblemen bij hond en kat. Ze behaalde haar diploma van « Vétérinaire comportementaliste des écoles vétérinaires Françaises ». Ze doet gedragsconsultaties voor haar eigen klanten en op doorverwijs in haar dierenartsenpraktijk.

Ze is voorzitster van de zeer actieve Vlaamse diergeneeskundige werkgroep Ethologie ( VDWE) en secretaresse van de Europese vereniging voor gedragsdierenartsen (ESVCE) . Ze is ook lid van de Vlaamse vereniging voor gedrags-professionals, een vereniging die dierenartsen geïnteresseerd in gedrag en gedragstherapeuten samen brengt.

Ze geeft heel regelmatig voordrachten over gedrag en gedragsproblemen bij hond en kat.

Christine is betrokken bij de Postgraduaat opleiding e-learning opleiding voor gedragstherapeuten en trainers “Post graduate course companion animal behaviour and welfare” georganiseerd door Odisee en  Davalon.

Recent is ze ook betrokken in werk rond de link tussen geweld naar dieren toe en intra-familiaal geweld en in werk rond dierenwelzijn.

Bij Eurodogshow doet ze de medische toegangscontroles van de honden.

Ze heeft ook meegewerkt aan het TV-programma De Kwispelcoach dat uitgezonden werd op WTV.

dierenarts Christine Halsberghe

Christine Halsberghe is dierenarts met een specialisatie in gedrag. Bij haar kan je terecht voor gedragsconsultaties voor katten en honden. Die consultaties duren een tot anderhalf uur. De hond of kat wordt geobserveerd en verder wordt er met de eigenaars een gesprek gevoerd.

In het gedragsonderzoek wordt gezocht naar de oorzaak van het gedragsprobleem. Er wordt bekeken wanneer het is ontstaan en hoe het is geëvolueerd; want heel vaak gaan leerprocessen het probleem complexer maken. Bij het onderzoek wordt vooral nadruk gelegd op het achterhalen van de onderliggende emoties en motivatie en eventuele onderliggende medische problemen.

Bij een gedragsconsultatie hoort altijd een risico- en welzijnsevaluatie. Deze bepalen ook de haalbaarheid van herstel. Als laatste stap wordt er een behandelingsplan uitgewerkt, dat bestaat uit verschillende onderdelen: een gedragstherapie, training en veiligheidsmaatregelen. Indien nodig wordt ook gebruik gemaakt van medicatie. Bij de behandeling wordt vaak samengewerkt met een gedragstrainer. Zo worden eigenaars veel beter begeleid en ondersteund.

Na een consult wordt altijd opvolging voorzien. Dit gebeurt via mail, telefoon of via opvolgingsconsulten. Hierbij worden de resultaten van de behandeling en de evolutie van het gedragsprobleem bekeken en geëvalueerd.