Jozef Dujardin, instructeur speuren

Als gepassioneerde hondenfanaat ben ik ruim 20 jaar aan de slag met onze trouwe viervoeters.

Ik rolde met mijn Groenendaeler Mila per toeval in de reddingswereld met “SAR” honden. Het neuswerk met honden werd voor mij een zo’n boeiende wereld zodat ik mij specialiseerde als instructeur “Search And Rescue” bij ROVL.


In 2017 heb ik “Reddingsorganisatie Vlaanderen opgericht als feitelijke vereniging en vanaf 2018 is “ROVL” een vzw geworden. Ondertussen hebben wij een opleidingscentrum te Gullegem voor “SAR teams” waar deze theoretische en praktische opleidingen volgen. Er wordt gewerkt op een positieve en diervriendelijke wijze, als APDT instructeur sta ik daar borg voor.


Wij starten met de module “opvoeding pup” gevolgd door een module basis gehoorzaamheid. De gemotiveerde en geschikte teams kunnen dan een opleiding “SAR” volgen. Na de basismodule” Zoeken in teamverband” en test trekken wij iedere zaterdag en zondag samen met de opgeleide teams de natuur in om op inzet te oefenen. Er wordt geoefend in bossen, gebouwen en op puin.


De opgeleide “SAR” teams zijn inzetbaar bij vermissingen en eventuele rampen ( ingestorte gebouwen, …)
Bij de module detectie specialiseren wij de honden op “HR” Humain Remaining, met als doel overleden personen op te zoeken.Andere teams geven wij de kans om recreatief aan de slag te gaan.